Douchen is een dagelijkse activiteit waar we vaak niet bij stilstaan, maar het kan behoorlijk wat water en energie verbruiken. Wil je graag milieubewuster leven of gewoon je energierekening verlagen? In dit artikel delen we vijf praktische tips om te besparen op douchen zonder in te leveren op comfort.

1. Installeer een waterbesparende douchekop

Een van de meest effectieve manieren om water te besparen tijdens het douchen is door een waterbesparende douchekop te installeren. Deze douchekoppen zijn ontworpen om de waterstroom te verminderen zonder het comfort te verminderen. Ze mixen lucht met water, zodat je nog steeds kunt genieten van een aangename douche-ervaring terwijl je minder water gebruikt.

Waterbesparende douchekoppen komen in verschillende stijlen en prijsklassen, dus er is er vast een die bij jouw behoeften en budget past. De meeste zijn eenvoudig zelf te installeren, wat betekent dat je snel kunt beginnen met besparen op water.

2. Beperk de douchetijd

Een andere manier om te besparen op douchen is door de tijd die je onder de douche doorbrengt te beperken. Langere douches verbruiken niet alleen meer water, maar ook meer energie om het water te verwarmen. Probeer jezelf aan te leren om kortere douches te nemen. Dit kan aanvankelijk wat lastig zijn als je gewend bent aan uitgebreide douchesessies, maar het is een gewoonte die zich snel kan ontwikkelen.

Om jezelf te helpen de tijd bij te houden, kun je een timer instellen in de badkamer. Probeer je douchesessie te beperken tot 5-10 minuten. Je zult verbaasd zijn hoeveel water en energie je kunt besparen door simpelweg minder lang onder de douche te staan.

3. Gebruik koud water voor tussendoor

Niet elke douche hoeft heet te zijn. Voor veel mensen is een warme douche ’s ochtends of ’s avonds een welkome traktatie, maar overdag kun je tussendoor ook prima koud water gebruiken om jezelf op te frissen. Dit kan vooral handig zijn tijdens warme zomerdagen.

Koud water is niet alleen verfrissend, maar het bespaart ook aanzienlijk op energie, omdat je de waterverwarmer niet hoeft te gebruiken. Overweeg om een koude douche te nemen na het sporten of als je gewoon een oppepper nodig hebt. Het is niet alleen goed voor je portemonnee, maar het kan ook je energieniveau verhogen.

4. Repareer druppelende kranen en leidingen

Een druppelende kraan of lekkende leidingen kunnen ongemerkt veel water verspillen. Zorg ervoor dat al je kranen goed zijn afgesloten en geen water verspillen. Een druppelende kraan lijkt misschien niet veel, maar in de loop van de tijd kan dit aanzienlijk bijdragen aan je waterrekening.

Als je merkt dat je lekkende leidingen hebt, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te laten repareren. Het kan een eenvoudige klus zijn voor een loodgieter om de lekkage te verhelpen en zo onnodig waterverlies te voorkomen.

5. Overweeg eenmaal per week een snelle douche

Hoewel dagelijks douchen voor velen vanzelfsprekend is, kan het soms nuttig zijn om na te denken over de frequentie van je douches. Als je een levensstijl hebt die niet al te intensieve fysieke activiteiten vereist, kun je overwegen om eenmaal per week een snelle douche te nemen in plaats van dagelijks.

Dit betekent niet dat je je hygiëne hoeft op te offeren; integendeel, je kunt nog steeds dagelijks een wasbeurt van je gezicht, oksels en andere gevoelige plekken uitvoeren. Dit kan je helpen om water en energie te besparen, en het is ook beter voor je huid, omdat je deze niet dagelijks aan het uitdrogende effect van warm water blootstelt.