Doxylamine, ook wel bekend als “droomsap,” is een medicijn dat vaak wordt gebruikt om slapeloosheid te behandelen. Het is een antihistaminicum dat helpt bij het verlichten van symptomen van allergieën, zoals niezen en een verstopte neus. Naast het gebruik voor allergieën kan doxylamine ook worden ingezet als een tijdelijke slaapoplossing. Dit artikel biedt een gedetailleerde gids voor het effectieve gebruik van doxylamine, inclusief de werking, dosering, mogelijke bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen.

Wat is doxylamine?

Doxylamine is een antihistaminicum dat zowel als een allergiemedicijn als een slaapmiddel kan worden gebruikt. Het is een over-the-counter medicatie die verkrijgbaar is in de vorm van tabletten of capsules. Doxylamine werkt door het blokkeren van de werking van histamine, een stof in het lichaam die betrokken is bij allergische reacties. Hierdoor vermindert het de symptomen van allergieën, zoals niezen en een verstopte neus.

Doxylamine als antihistaminicum

Als antihistaminicum is doxylamine effectief bij de behandeling van allergische reacties, zoals hooikoorts, huisstofmijtallergie en allergische rhinitis. Het verlicht symptomen zoals jeukende ogen, een loopneus en niezen. Het wordt meestal gebruikt voor kortdurende behandelingen en kan helpen bij het verlichten van acute symptomen.

Doxylamine als slaapmiddel

Doxylamine staat ook bekend om zijn kalmerende effecten, wat het een geschikte optie maakt voor mensen die moeite hebben met slapen. Het wordt vaak gebruikt als een tijdelijke oplossing voor slapeloosheid. Het helpt bij het induceren van slaperigheid en bevordert een goede nachtrust. Het is echter belangrijk om doxylamine alleen te gebruiken volgens de aanbevolen dosering en duur van de behandeling.

Hoe werkt doxylamine?

Doxylamine werkt door het blokkeren van de effecten van histamine in het lichaam. Histamine is een stof die betrokken is bij allergische reacties en speelt ook een rol bij de regulatie van de slaap-waakcyclus. Doxylamine blokkeert de histaminereceptoren, waardoor de effecten van histamine verminderd worden. Dit resulteert in verlichting van allergische symptomen en een verhoogde slaapbereidheid.

Het gebruik van doxylamine voor slapeloosheid

Doxylamine kan effectief zijn bij de behandeling van slapeloosheid, maar het is belangrijk om het op de juiste manier te gebruiken. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen bij het gebruik van doxylamine voor slapeloosheid:

Dosering van doxylamine voor volwassenen

De aanbevolen dosering van doxylamine voor volwassenen is 25 mg, ongeveer 30 minuten voor het slapengaan. Het is belangrijk om de aanbevolen dosis niet te overschrijden, omdat dit kan leiden tot verhoogde bijwerkingen zonder extra voordelen.

Gebruiksaanwijzing voor doxylamine

Volg altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking of raadpleeg een arts of apotheker voor specifieke instructies. Neem doxylamine in met een glas water, zonder het te breken of te kauwen. Het wordt aanbevolen om het gebruik van doxylamine te beperken tot korte periodes om afhankelijkheid en tolerantie te voorkomen.

Duur van de behandeling met doxylamine

Doxylamine moet niet langdurig worden gebruikt zonder medisch advies. Het is bedoeld als een tijdelijke oplossing voor slapeloosheid en kan helpen bij het herstellen van een normaal slaappatroon. Als slapeloosheid aanhoudt, is het raadzaam om een arts te raadplegen om de onderliggende oorzaak te achterhalen en een geschikte behandeling te krijgen.

Bijwerkingen van doxylamine

Hoewel doxylamine over het algemeen veilig is bij correct gebruik, kunnen er bijwerkingen optreden. Hier zijn enkele veelvoorkomende en ernstige bijwerkingen om op te letten:

Veelvoorkomende bijwerkingen

 • Droge mond
 • Slaperigheid
 • Duizeligheid
 • Vertraagde reactietijd
 • Wazig zicht
 • Verstopping

Ernstige bijwerkingen

Hoewel zeldzaam, kunnen er ernstige bijwerkingen optreden bij het gebruik van doxylamine. Neem onmiddellijk contact op met een arts als u last heeft van:

 • Allergische reacties, zoals zwelling van het gezicht, lippen of tong, huiduitslag of jeuk
 • Ademhalingsproblemen
 • Onregelmatige hartslag
 • Hallucinaties of verwardheid
 • Spierzwakte

Waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen

Doxylamine kan slaperigheid veroorzaken, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij activiteiten die alertheid vereisen, zoals autorijden. Het wordt ook afgeraden om alcohol te drinken tijdens het gebruik van doxylamine, omdat dit de slaperige effecten kan versterken. Raadpleeg altijd een arts voordat u doxylamine gebruikt, vooral als u andere medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen heeft.

Doxylamine en andere medicijnen

Doxylamine kan interageren met andere medicijnen, waardoor hun effectiviteit kan worden beïnvloed of bijwerkingen kunnen optreden. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

Interacties met andere geneesmiddelen

Doxylamine kan de effecten van andere centraal werkende depressiva versterken, zoals sedativa, kalmerende middelen en alcohol. Het kan ook de effecten van bepaalde geneesmiddelen tegen depressie, angst en epilepsie beïnvloeden. Raadpleeg altijd een arts of apotheker voordat u doxylamine gebruikt in combinatie met andere medicijnen.

Waarschuwingen voor gebruik met andere medicijnen

Het is belangrijk om een arts te informeren over alle medicijnen die u gebruikt, inclusief receptgeneesmiddelen, vrij verkrijgbare medicijnen, kruidenproducten en voedingssupplementen. Dit helpt om mogelijke interacties en risico’s te identificeren voordat u doxylamine gebruikt.