Er zijn maar weinig mensen die nog nooit bij een snackbar zijn geweest. Sterker nog, veel mensen komen er nog steeds regelmatig om een patatje of een snack te halen. Ondanks al het gezonde eten, blijft de snackbar mateloos populair. Iedereen is ermee opgegroeid, en het lijkt wel bij onze levensstijl te horen. Tijdens een dagje uit, op je verjaardag of op een festival, hoort een vette hap er gewoon bij. Er is altijd wel een gelegenheid om iets te halen bij een snackbar. Een snackbar vind je bijna in iedere stad of dorp. Vroeger kon je in de snackbar op een gokkast ook een gokje wagen, tegenwoordig gebeurt dit online bij Great Rhino Megaways

Een snack op zijn tijd is niet alleen lekker, het is ook nog eens erg handig. Na een lange dag werken heb je niet altijd zin om nog te koken. Hier biedt de snackbar af en toe uitkomst om er even snel iets te halen. Bijkomend voordeel is dat je ook geen afwas hebt. Ook onderweg wanneer je trek hebt in iets lekkers kun je bij de snackbar terecht. Tijdens feestjes en verjaardagen is de snackbar ook populair. Wanneer je ook een snack neemt, het is altijd lekker!

Het ontstaan van een snackbar

Veel mensen zijn opgegroeid met een snackbar. Dit is ook niet gek want de eerste snackbar was er al in 1915. Vandaag de dag noemen we dit een cafetaria, het bestond uit een aantal zitplaatsen en een diverse menukaart. Naast de bekende snacks en patat hadden ze er ook popcorn, worst, snoep, melkproducten, koffie, frisdrank en ook bier. Je kon er ook terecht voor lunch en ontbijt. De cafetaria was populair onder werkende mensen, die in de pauze even snel iets konden eten.

Iedereen heeft wel een andere smaak. De keuze bij een snackbar is gelukkig groot, zodat er altijd wel iets lekkers is te vinden. Snacks zijn zo populair dat je ze uit de muur kunt halen. Met zoveel keus zijn er ook een aantal die je populair kunt noemen, onderstaande snacks worden het meest gegeten: 

  • frikandel
  • loempia
  • kroket
  • kipnuggets
  • saté

Hoe vaak eten we patat?

Of het nu gezond is of niet, een feit is dat Nederlanders best veel friet eten. Vier van de tien mensen eet minimaal één keer per week een patatje. Liefst wordt dat gehaald in de snackbar met een flinke klodder mayonaise. Slechts 7% procent eet nooit patat, de overige mensen minder dan één keer per maand.

Eten we een frietje, dan doen we dit het liefst met een sausje erbij. 31% van de ondervraagden eet het liefst mayonaise bij zijn patat. Een patatje “speciaal” is overigens niet voor iedereen hetzelfde. 83% vindt dat er curry bij hoort, terwijl de andere 17% naast de uitjes en mayonaise ketchup lekkerder vindt. 

Snackbar het populairst

Het liefst wordt een patatje gehaald bij de snackbar, 46% eet meestal friet van de snackbar. Bakken mensen thuis patat, dan doen ze dit in de airfryer. 23% bakt patat in de ouderwetse frituurpan, de overige mensen gebruiken de oven of maken thuis geen patat. Of een snack gezond is, maken de meeste mensen zich niet heel druk over. 60% van de mensen vindt “lekker eten” belangrijker dan gezond eten. Ondanks alles blijft de snackbar in Nederland erg populair.

Welke snacks zijn het minst ongezond?

Het is algemeen bekend dat je voor een gezonde maaltijd niet naar de snackbar gaat. Het verschil in zout, vet en suiker van een snack kan erg verschillen. Een snack wordt meestal in de frituur bereid en bevat veel calorieën. Ook de goede voedingsstoffen zijn erg beperkt, terwijl er juist veel zout en suiker in zit. 

Toch is het niet nodig om helemaal geen snacks meer te eten. Wanneer je gewoon gezond eet kun je gerust af en toe een kroketje of frikandel nemen. De minste calorieën zitten overigens in een frikandel. Neem je er een broodje bij en saus, dan lopen de calorieën flink op.

Frietje met mayonaise het ongezondst

Kijken we naar het aantal calorieën en de hoeveelheid verzadigde vetten, dan staat patat met mayonaise met stip bovenaan het lijstje. De mayonaise draagt hier een flink steentje aan bij. Ook zonder de saus heeft alleen de patat een flink aantal calorieën. Van alle snacks is de mexicano de snack met de meeste calorieën.

De snack met de minste calorieën is de frikandel, maar dit betekent niet dat het de gezondste snack is. Een bamischijf en een kroket hebben meer calorieën, maar minder zout en vet. Wel krijg je bij een bamischijf iets meer suiker binnen. Deze snacks bevatten evenveel calorieën als twee glazen cola. Een broodje hamburger scoort wat betreft zout het hoogste. Voor de voedingswaarden kun je het beste patat zonder saus eten. Het broodje bij een broodje kroket voegt ook heel wat calorieën toe.