Zie je die gele of wittige vlekken rondom de wasbak of op het aanrecht? Dat is kalkaanslag! In vochtige ruimtes kan kalkaanslag vrij snel ontstaan, daarom moet je regelmatig je keuken, badkamer en apparaten als je senseo ontkalken. We vertellen je er in dit artikel alles over.

Zo ontstaat kalk

Kalk komt van nature voor in water dat bij ons uit de kraan komt. Wanneer een nat oppervlakte opdroogt kan het soms zijn dat wel de watermoleculen in de lucht verdwijnen, maar de kalk niet. Dit laat dan een witte of gele plek achter op je aanrecht.

Is het erg?

Kalkaanslag is niet per se erg, het ziet er niet mooi uit, maar het is niet ongezond zoals bijvoorbeeld schimmel. Kalk komt zoals we eerder al zeiden van nature voor in het water uit de kraan, sterker nog: het is een mineraal dat we hard nodig hebben voor sterke botten. Kalkaanslag ziet er niet heel fraai uit en je moet het op tijd aanpakken. Wanneer je kalkaanslag niet aanpakt, wordt het steeds harder schrobben om het weg te krijgen.

Ontkalken

Er zijn verschillende manieren om van kalkaanslag af te komen. In de supermarkt en bij de drogist kun je verschillende sprays kopen die speciaal ontwikkeld zijn tegen kalkaanslag. Deze zijn snel en effectief en meer dan dat en een doekje heb je niet nodig. Er zijn ook een heleboel huis-tuin-en-keuken-middeltjes die kalk snel en effectief kunnen verwijderen. Bij niet al te heftige kalkaanslag werkt water boven de 60 graden, omdat deze de kalkaanslag oplost en weer meespoelt. Zure dingen als schoonmaakazijn opgelost in heet water, maar ook cola (!) zijn een uitstekende manier om kalk te verwijderen. Ook een mengsel van groene zeep en baking soda op een schuurspons kan bij zeer heftige kalkaanslag wonderen doen.

Kalkaanslag voorkomen

Wanneer die lelijke kalkplekken eenmaal verwijderd zijn, wil je natuurlijk niet dat ze terugkomen. In natte ruimtes als de keuken of badkamer is het lastig om kalk in zijn geheel te voorkomen, maar je kunt heftige kalkaanslag wel voorkomen door een routine in het ontkalken op te bouwen en elke week even te kijken of er nieuwe plekken ontstaan zijn die je even kunt aanpakken. Ook is het belangrijk om een natte douchevloer of een aanrecht na het afwassen direct te drogen, zodat de kalk geen kans krijgt om achter te blijven wanneer het water opdroogt aan de lucht.