Gut, weer een Engelse term, maar wel eentje met een positieve lading. Althans, voor de echt story lovers onder ons.

Altijd wel ongeveer weten wat iets betekent, maar niet helemaal? In deze blog gaan we in op de betekenis en bekende voorbeelden van het woord prequel.

Betekenis

In de film- en televisiewereld is de term prequel de laatste jaren steeds populairder geworden. Maar wat betekent het eigenlijk? Een prequel is een verhaal dat zich afspeelt vóór het oorspronkelijke verhaal, dat al bekend is. In plaats van vooruit te gaan met het plot, zoals bij een vervolg, kijkt een prequel terug naar het verleden van de personages en het universum waarin ze leven. Het vervolg wordt overigens aangeduid met het woord sequel.

In deze blog zullen we ons met name richten op films, maar dat hoeft niet per se. Prequel betekent letterlijk voorgaande geschiedenis. Een prequel kan dus ook gaan over een boek of een ander medium.

Voorbeelden

Aan de hand van verschillende voorbeelden geven we een nog duidelijker beeld van het begrip. Deze voorbeelden lopen van de bekende film Star Wars tot aan Lord of the Rings. Wellicht word je geïnspireerd om iets van het beeldmateriaal te gaan kijken.

Star Wars

Een van de meest bekende voorbeelden van een prequel is de Star Wars prequel die zich afspeelt vóór de gebeurtenissen van de originele Star Wars-films. We startten gelijk met een bijzondere, omdat deze prequel een trilogie is. De trilogie bestaat uit Episode I: The Phantom Menace, Episode II: Attack of the Clones en Episode III: Revenge of the Sith. De films vertellen het verhaal van de opkomst van Darth Vader en de val van de Jedi-orde.

In The Phantom Menace leren we over de jonge Anakin Skywalker, die als slaaf wordt verkocht op de planeet Tatooine. Hij wordt ontdekt door Jedi-meester Qui-Gon Jinn en zijn leerling Obi-Wan Kenobi, die geloven dat Anakin de uitverkorene is die de balans in de Force kan herstellen. Het verhaal gaat verder in Attack of the Clones, waarin Anakin verliefd wordt op senator Padmé Amidala. Verder wordt de Republiek bedreigd door een dodelijke separatistische beweging. In Revenge of the Sith zien we de val van Anakin naar de duistere kant en zijn transformatie tot Darth Vader.

Hoewel de prequel op gemengde recensies kon rekenen, bleven de Star Wars-fans gefascineerd door het verhaal. De trilogie bood meer inzicht in de achtergrond van enkele van de meest iconische personages uit de originele trilogie. De oorsprong van de kwaadaardige Empire en Darth Vader werd onthuld.

The Lord of the Rings

Een ander voorbeeld van een populaire prequel is de Hobbit-trilogie, een serie films die zich afspeelt vóór de gebeurtenissen van The Lord of the Rings. De Hobbit is gebaseerd op het boek The Hobbit van J.R.R. Tolkien, die al in 1937 werd geschreven. Je volgt de avonturen van de hobbit Bilbo Baggins en zijn reisgenoten op hun queeste om de Lonely Mountain te bereiken. Eveneens wordt de draak Smaug te verslagen.

De trilogie kreeg kritiek van sommige fans en critici vanwege de uitbreiding van het boek en het gebruik van computeranimatie. Toch was de serie commercieel gezien een groot succes. De Hobbit-trilogie geeft kijkers meer inzicht in de achtergrond van het personage van Bilbo Baggins en de wereld van Middle Earth.

In tegenstelling tot andere prequels, voegt de Hobbit-trilogie niet alleen nieuwe personages en verhaallijnen toe, maar vult het ook gaten in de tijdlijn en het verhaal van The Lord of the Rings. Zo zien we bijvoorbeeld hoe Bilbo Baggins de Ring of Power vond. Dit is een belangrijk element in de gebeurtenissen van de Lord of the Rings-trilogie. Door het terugkeren van regisseur Peter Jackson, werd de serie visueel en esthetisch vergelijkbaar met The Lord of the Rings. Iets dat menig fan kon waarderen.

De Hobbit-trilogie is dus een succesvolle prequel die fans van The Lord of the Rings een nieuw inzicht gaf in de wereld van Middle Earth. Hoewel sommige fans misschien teleurgesteld waren over bepaalde aspecten van de films, heeft de trilogie bijgedragen aan de erkenning van prequels. En de fans die het niet konden waarderen, verwijzen we dan maar vriendelijk door naar het boek.

Harry Potter

Het laatste voorbeeld dat we geven gaat over Harry Potter. De film Fantastic Beasts and Where to Find Them, speelt zich af in het Harry Potter-universum en richt zich op de avonturen van Newt Scamander. Deze film vindt plaats vóór de gebeurtenissen van de originele Harry Potter-serie. Wederom biedt het de fans een kijkje in de tovenaarswereld en enkele van de personages die later in de serie worden genoemd.

De prequel, die geregisseerd werd door David Yates, werd al snel een succes en leidde tot een vervolgfilm genaamd Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald. De filmserie werd geprezen om zijn visuele effecten en de prestaties van de cast, waaronder Eddie Redmayne, Katherine Waterston en Johnny Depp. Afgelopen jaar is een derde film in de serie uitgebracht. Het gaat om Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore.

Maar net als bij de Hobbit trilogie, waren ook hier een aantal fans zeer teleurgesteld. Maar, wordt afgevraagd, in hoeverre kan je de originele Harry Potter serie nog overtreffen? Met de Fantastic Beasts-serie, hebben de makers de fans verwend. Het verfilmen van verhalen blijft een hele kunst. Gelukkig wordt het door velen zeer gewaardeerd.

Conclusie

Vaak gelden prequels als middel om de kijker meer informatie te geven over de oorsprong van een bepaalde serie. Geregeld zijn deze films verfilmingen van boeken, waar oorspronkelijk slechts de populairste serie is verfilmd. Het blijf lastig om te voldoen aan iedereens eisen. Dat fans teleurgesteld raken, is dan ook niet heel gek. Al met al, concluderen wij dat dit voorbeelden zijn van een paar beste films ter wereld. De emotie, het gevoel en de acteurs zijn stuk voor stuk aspecten die hieraan bijdragen.