Best beoordeelde Koekenpan zonder anti-aanbaklaag – onze nummer 1 van 2023

De DeBuyer Mineral B Element Koekenpan. Wat een parel. Een parel van gemaakt van 99% zuiver ijzer. Een pan die wat liefde verdient en indien dat het geval is, je ook veel liefde teruggeeft. Het is een pan van mooie kwaliteit, die voor je gevoel voor altijd in je huis houdt. De prijs? Dat valt ook nog wel mee, al helemaal wanneer je je realiseert dat je er zo lang mee kan doen.

Introductie

Waarom geen koekenpan zonder anti-aanbaklaag? Waarom wel, kan je je beter afvragen. Een dergelijke pan staat doorgaans bekend als ‘gezonde koekenpan’. Dit komt omdat een anti-aanbaklaag bij het koken/ bakken nog weleens giftige stoffen, waaronder PFOA, kon afgeven. Tegenwoordig zou dat niet meer het geval moeten zijn, but you better be safe than sorry. Je kiest voor een koekenpan zonder anti-aanbaklaag als je streeft naar duurzaamheid, graag kookt met hoge temperaturen en wanneer je niet vies bent van een beetje schoonmaken.

In dit artikel lees je over de vijf beste koekenpannen zonder anti-aanbaklaag. Met de kooptips zal je worden verrijkt met informatie waar je bij de aanschaf op moet letten. In de veelgestelde vragen, die je aan het einde van dit artikel vindt, komt er antwoord op de laatste onzekerheden. Kopers klaar? Kopen maar!

Kooptips: 5 belangrijke dingen om naar te kijken bij het aanschaffen van een goede Koekenpan zonder anti-aanbaklaag

Kooptips gebruik je om uiteindelijk een soort verwachting van je aankoop op te stellen. Vanuit deze verwachting, ga je vergelijken met de vijf beste producten. Welke komt het meest overeen?

 1. Grootte
  In deze blog hebben we, op eentje na, gekozen voor een diameter van 28 cm. Deze maat is gemiddeld en geschikt voor ongeveer 3-4 personen. Het geeft een duidelijk beeld van wat de verhouding in prijzen is. Natuurlijk bestaan er van veel pannen ook kleinere of juist nog grotere versies. Houd er rekening mee dat de pan steeds zwaarder wordt, naarmate de diameter toeneemt.
 2. Materiaal
  Koekenpannen zonder anti-aanbaklaag zijn doorgaans gemaakt van RVS (roestvrijstaal) of gietijzer. Pannen van RVS zijn over het algemeen wat makkelijker in onderhoud, maar warmen erg langzaam op. Gietijzeren pannen verdienen veel aandacht en je creëert elke keer eigenlijk zelf een soort natuurlijke anti-aanbaklaag. Waar je voor kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeuren. De pannen zullen in principe ongeveer even lang meegaan.
 3. Warmtebron
  Voor welke warmtebron is jouw pan geschikt? Kook je op inductie, dan is het noodzakelijk dat de pan daarvoor geschikt is. Is dat niet het geval, dan zal je zowel pan als kookplaat kunnen beschadigen. Erg zonde, al helemaal omdat de pannen redelijk prijzig zijn.
 4. Prijs
  De pannen zijn inderdaad niet goedkoop. Al hoewel de meeste pannen zo rond de 50 à 100 euro liggen, zijn er ook uitschieters tot bijna 200 euro. Stel voorafgaand aan het onderzoek een budget op en houd je hier aan. Wellicht ben je wel zo tevreden dat je nog een pan of de hele set wil aanschaffen.
 5. Vaatwasserbestendig
  Geen fan van afwassen of heb je helemaal geen afwasmachine? Afhankelijk van het soort pan, zal deze geschikt zijn voor de vaatwasser of niet. Eigenlijk zal je dit voornamelijk zien bij de pannen van RVS. Soms hebben deze een speciale laag, waardoor de pan niet wordt beschadigd. Weet dat het eigenlijk altijd beter is om een pan met de hand af te wassen, bestendigheid of niet.

5 Beste Producten

#1 DeBuyer Mineral B Element Koekenpan

Prijs: €50,49

+ gemaakt van 99% zuiver ijzer
+ natuurlijke ‘anti-aanbaklaag’
– duurt lang voordat de pan is ‘ingebakken’
– alleen met de hand afwassen

Een ontzettend stevige pan en dat voor een redelijke prijs. Voor vijftig euro (en een beetje) heb je een koekenpan in handen, die bestaat uit 99% zuiver ijzer. Het maakt de pan zwaarder dan je gewend bent, maar ook een stuk duurzamer. Je kan er ontzettend hoge temperaturen in bereiken en dat maakt de pan perfect voor bijvoorbeeld het aanbraden of grillen van etenswaren. Dat die pan zwaar is, maakt ook dat je het eten langer warm houdt. Fijn als je een diner hebt georganiseerd of graag je gezin wil voorzien van een lekker hapje eten.

De pan is een standaard diameter van 28 cm geschikt voor ongeveer 3 tot 4 personen. Je kookt er de lekkerste gerechten in, al leent de pan zich met name erg goed voor het bereiden van vlees en vis. Wees overigens niet bang dat er chemicaliën in het eten terechtkomen. Bij de fabricatie van het product zijn geen chemicaliën aan de pas gekomen. Eveneens zal de pan, met een natuurlijke anti-aanbaklaag (dat dus niet een echte anti-aanbaklaag is), tijdens het koken ook niks afgeven. Het maakt dat je op een veilige manier je lievelingsgerechten kan maken. Is de DeBuyer Mineral B Element Koekenpan na intensief gebruik echt niet meer goed, dan verblijden we je met het feit dat de pan ecologisch afbreekbaar is. Over het gebruik gesproken: schrik niet dat de pan steeds donkerder wordt. Sterker nog, dat deze donkerder wordt betekent dat je de pan op de juiste manier gebruikt. Het zal de prestaties verhogen, dankzij de verhoogde functionaliteit en de werking van de natuurlijke ‘anti-aanbaklaag’.

De recensies van het product zijn overwegend positief. Echter schijnt het nogal wat tijd te kosten om de pan in te branden en zal je dus niet meteen een optimaal resultaat kunnen creëeren. Bovendien zal je de pan toch echt met de hand moeten afwassen (al is dat überhaupt voor koekenpannen aan te raden).

#2 Petromax fp30-t, skillet, 28 cm, pan met steel, gietijzer

Prijs: €47,70

+ geschikt voor meerdere warmtebronnen
+ perfecte warmteverdeling
– steel wordt soms ook heet

Een pan geschikt voor van allerlei warmtebronnen. You name it, it will work. We hebben het dan over elektrisch, gas, halogeen, inductie en keramisch. De gietijzeren koekenpan is een pareltje, met een diameter van 28 cm. Niet speciaal genoeg? Nou zeker wel, als je hoort dat je de pan in vuur kan zetten en er met gemak een cake of zelfs een brood in bakken. De pan op de bbq moet ook geen problemen opleveren. Klinkt nu al fantastisch, toch?

De pan weegt een goede 3,4 kg. Dat is absoluut niet licht, maar wel nodig om de werking van de pan zo optimaal mogelijk te laten zijn. Voor die optimale werking zal je de pan ook goed moeten verzorgen. Dus na het bakken van dat heerlijke eitje is het niet verstandig deze een aantal dagen te laten staan. Ook niet in de vaatwasser doen, want dat zal de pan (onzichtbaar) beschadigen. Bij juist gebruik zal je merken dat de pan ontzettend heet wordt (uit de buurt houden van kinderen en huisdieren, dus). Het betekent dat je eten goed kan garen en dat het stukje biefstuk binnen no time, dicht schroeit.

In principe is de Petromax fp-30-t, skillet, 28 cm, pan met steel, gietijzer voorbehandeld. Toch zegt een aantal personen dat je dit voor de zekerheid nog een keer moet doen. Het voorbehandelen van een pan wil je doen, omdat je zo het aanbakken van eten voorkomt. Je brengt als het ware een natuurlijke, olieachtige aanbaklaag aan, waarmee het gietijzer wordt beschermd. Ook na ieder gebruik zou de pan het fijn vinden als je hem met wat water, olie en liefde behandeld. Pas wel eventjes op wanneer je de pan van het fornuis, de bbq of een andere warmtebron haalt. Het kan namelijk heel goed zijn dat de steel van de pan ook erg heet wordt. Het oplopen van een brandwond zit in een erg klein hoekje, kan je wel begrijpen.

#3 Demeyere Proline Koekenpan – Ø 28 cm – RVS

Prijs: €176,13

+ gemaakt 7-laags RVS
+ geschikt voor meerdere warmtebronnen
– absoluut aan de dure kant

Dat je diep in je buideltje moet tasten voor de aanschaf van deze koekenpan zonder anti-aanbaklaag, is geen geheim. Sterker nog, voor dit geld kan je bijna een hele set aan andere pannen aanschaffen. Hoe dan ook, het is zeker een pareltje onder de koekenpannen. Met zijn RVS (roestvrij staal) onderscheidt deze pan zich van de nummer één en twee uit deze lijst. De vorm van de pan is eveneens iets waar je een buiging voor kan maken. Tot aan de randen bestaat de pan namelijk uit 7 lagen aan materiaal, wat ertoe leidt dat het ook zeker tot aan de rand warmte voelt. Het maakt het bakoppervlak ontzettend groot. Je zal in de pan met een diameter van 28 cm, echt goed kunnen koken. Tenminste, als je ervoor zorgt dat je de juiste warmtebron gebruikt. De Demeyere Proline Koekenpan – Ø 28 cm – RVS is geschikt voor elektrische, gas, halogenen, inductie en keramisch warmtebronnen. Nagenoeg alles, dus.

Dankzij nieuwe technieken en de slimme ontwerpers achter die technieken, is de koekenpan zonder anti-aanbaklaag vaatwasbestendig. Zelfs na jaren van gebruik lijkt de pan zo goed als nieuw. Of, nou ja, hij werkt zoals hij dat in week 1 al deed: goed en efficiënt. Efficiënt werkt de pan als je weet hoe je deze moet gebruiken. Zo is het belangrijk dat de pan goed op temperatuur is, voordat je erin gaat pakken. Om aanbakken te voorkomen, heb je genoeg olie nodig. Vaak staat in de gebruiksaanwijzing van dergelijke pannen wel op welke manier dat verwarmen precies moet. Word je er niet veel wijzer van, raadpleeg dan het fantastische medium dat het internet heet. Met talloze YouTube videos en artikelen als deze, heb je met een klein onderzoekje al genoeg kennis opgedaan.

Nog niet overtuigd? Misschien is de 30-jaar-lange fabrieksgarantie dan iets dat je hart sneller laat kloppen. Bedenk je: geen anti-aanbaklaag dat chemische stoffen afgeeft, geen pan die je na een aantal jaar weer moet vervangen, wel een pan die een beetje liefde verdient.

#4 WMF Profi koekenpan – Ø 28 cm

Prijs: €61,00

+ 18/10 RVS
+ TransTherm® bodem
– vaatwasser veilig, maar blijft er minder lang mooi door

Een stijlvolle pan, die als het goed is, ook nog eens voor langere tijd stijlvol blijft. De pan is namelijk gemaakt van 18/10 roestvrij staal. 18/10 is een aanduiding voor de materiaalverdeling van het staal. In dit geval gaat het om 18% chroom en 10% nikkel. In de praktijk betekent het dat de glans blijft glanzen en de pan zal niet gaan roesten.

Voor het vasthouden en verspreiden van de warmte hebben de makers van WMF een mooie term bedacht. Lees: de TransTherm® bodem. In principe gebruik je door deze bodem minder energie, omdat er minder warmte verloren gaat. Het maakt overigens niet van welke warmtebron je gebruikmaakt, want de pan is geschikt voor iedereen warmtebron. Of je nu een ‘ouderwets’ gasfornuis hebt of tegenwoordig lekker je groentes opbakt op inductie, het zal niet uitmaken. Wat ook niet uitmaakt, is hoe sterk je spierballen zijn. Althans, een beetje spier is oké, maar de pan is wat lichter dan andere varianten uit deze lijst. Bovendien zorgt de ergonomische handgreep ervoor dat je de pan stevig kan vasthouden. Dit is belangrijk, omdat het zonde zou zijn dat je de pan laat vallen en het eten niet meer bruikbaar is.

De pan maak je gemakkelijk schoon, zelfs zo makkelijk dat ook deze pan vaatwasser veilig is. Al moet daar wel bij worden vermeld dat door een enkeling wordt ervaren dat het stijlvolle uiterlijk van de pan er toch wat van achteruit gaat. Wees je bewust van de impact van een vaatwasser (en dan met name de ingrediënten die in vaatwastabletten zitten) op deze koekenpan zonder anti-aanbaklaag. Het beste is en blijft om een dergelijke pan met de hand af te wassen. Weet ook, hoewel het niet veel met afwassen te maken heeft, dat het materiaal niet goed gedijt als het in direct contact staat met zout. Weer een tip over de werking van stoffen op de WMF Profi koekenpan – Ø 28 cm, gratis en voor niets!

#5 Koekenpan Ø26cm met deksel – inductie – koper – DUCQ

Prijs: €135,00

+ koekenpan mét deksel
+ drie lagen voor een goede warmteverdeling
– aan de kleine kant

Vanwege de warmteverdeling en andere voordelen, streef je bij een koekenpan zonder anti-aanbaklaag eigenlijk naar een pan met meerdere lagen. Laat de koekenpan van het merk Ducq hier nou net aan voldoen. De pan is namelijk opgebouwd uit drie lagen: waar je op zal bakken is RVS (roestvrijstaal), dat RVS wordt omhuld door een aluminium tussenlaag. De buitenkant van de pan is 0,5 mm koper. Het geeft de pan een luxe uiterlijk, al is dat ook vanwege de deksel die met de pan wordt geleverd. Deksel? Deksel. Als enige in deze lijst krijg je een deksel bij de Koekenpan Ø26cm met deksel – inductie – koper – DUCQ. In dit geval is deze gemaakt van RVS, dat de koekenpan een prachtige look geeft.

De pan is in principe speciaal gemaakt voor personen met een inductie kookplaat. Echter kan je de pan ook op alle andere warmtebronnen, zoals gas en zelfs de oven, gebruiken. Het stukje entrecote of de lekkere forel zal je nu eindelijk op de juiste manier kunnen bakken. Weet wel dat RVS erom bekend staat dat het niet snel opwarmt. Nu zal dat wel iets sneller gaan vanwege de lagen om het RVS heen. Als er dus staat in een recept dat de pan erg heet moet zijn, kan je beter net iets langer wachten, dan te snel de pan in gebruik te nemen. Een voordeel van RVS is dat het makkelijk schoon te maken is. Bovendien is het vuurbestendig, dat inhoudt dat zuur van bijvoorbeeld tomaten of citrusvruchten, de pan niet aantast.

De pan zal je de komende jaren niet in de steek laten. Houd er wel rekening mee dat het niet gaat om de grootste pan. Eigenlijk komt deze pan ook uit een set. Omdat de pannen zo duur zijn, is het bijvoorbeeld raadzaam de set in delen aan te schaffen. Een pan voor je verjaardag, eentje voor kerst en eentje voor de verjaardag van je man (want hij hoeft toch niks); je bent er even mee bezig, maar dan heb je uiteindelijk ook wat.

Conclusie

De conclusie van dit artikel? Koop een koekenpan zonder anti-aanbaklaag. Niet alleen omdat je dan de kans op afgeven van chemicaliën verkleind, maar ook zeker vanwege de duurzaamheid. Beschrijvingen en ervaringen vertellen dat de pannen jaren meegaan. Tenminste, als je je pannen op de juiste manier verzorgd. Met name de gietijzeren pannen, waarbij je zelf een anti-aanbaklaag creëert en de afwasmachine niet kan gebruiken, hebben veel liefde en aandacht van je nodig. Het resultaat? Een pan waar je de lekkerste gerechten in kookt. Je wil voortaan nooit meer anders. Iets minder tijd heb je voor een roestvrij stalen pan nodig.

Veelgestelde vragen

Waarom een koekenpan zonder anti-aanbaklaag?

In principe is een van de grootste redenen dat mensen graag willen koken zonder het gevaar dat er gevaarlijke stoffen worden afgegeven. Andere personen willen juist meer controle hebben over hun kookproces, wat erg goed kan. Deze koekenpannen zonder de laag, geven een goede warmteverdeling en houden de warmte ook stukken beter vast. Je bereikt hogere temperaturen en vlees en vis smaakt beter dan ooit.

Moet ik een koekenpan zonder anti-aanbaklaag inbranden voordat ik hem gebruik?

Ja, het wordt aanbevolen om een koekenpan zonder anti-aanbaklaag in te branden voordat je hem voor het eerst gebruikt. Inbranden helpt bij het creëren van een natuurlijke antiaanbaklaag en verbetert de prestaties van de pan. Het kan ook zijn dat het inbranden al voor je is gedaan, maar soms vinden mensen het fijn hier zelf de controle over te hebben. Zoek in de gebruiksaanwijzing naar een how to of ga zelf op onderzoek uit. Al is dat laatste niet altijd een heel goed idee, gezien je met het inbranden de pan ook kan beschadigen.

Hoe lang gaat een koekenpan zonder anti-aanbaklaag gemiddeld mee?

De levensduur van een koekenpan zonder anti-aanbaklaag kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Over het algemeen gaan goed onderhouden en kwalitatief hoogwaardige koekenpannen zonder anti-aanbaklaag lang mee. Gietijzeren koekenpannen kunnen bijvoorbeeld tientallen jaren meegaan en worden zelfs beter naarmate ze ouder worden. Roestvrijstalen pannen kunnen ook lang meegaan als ze goed worden verzorgd. Het is belangrijk om de pan goed te reinigen, te drogen en te onderhouden om de levensduur te verlengen.