Pampasgras, ook wel bekend als Cortaderia selloana, is een grassoort dat op geen manier lijkt op het groene gras dat je in de tuin hebt liggen. Pampasgras staat namelijk bekend om zijn lange stengels met prachtige, bijna zilverachtige pluimen. Het is daarmee meer een soort siergras, dan dat je er op gaat voetballen, om het zo maar even te zeggen.

De pluimen komen tussen augustus en oktober te voorschijn, waarna ze in de vroege wintermaanden eigenlijk op hun allermooist zijn. Het is een mooie toevoeging op een wilde tuin, maar ook op een tuin waar wat ‘beweging’ in moet worden gecreëerd. Beweging in de zin van minder statisch en meer ’tuin-ish’. Verder is het gras in zijn gedroogde vorm ook veelal terug te zien in interieurs. Maar, hoewel pampagras vele voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen en overwegingen waar je rekening mee moet houden voordat je het in je tuin plant. Lees in deze blog enkele van die nadelen, die we voor je op een rijtje hebben gezet.

#1 Grote omvang

Als de omstandigheden erg gunstig zijn, zal je worden opgeschrikt door een enorme groei. In principe zal pampasgras niet woekeren, maar heeft het dus mogelijk een gigantische omvang. De majestueuze grassoort kan tot wel drie meter hoog worden en een even grote spreiding hebben. Verwachtte je dus dat het als decoratief element gold tussen veranda en een ander zitje, dan zag je dat verkeerd. Sterker nog, je zal nog maar weinig uitzicht hebben, vanaf beide plekken.

#2 Onderhoudsintensief

Wil je het pampasgras mooi houden, dan zal je rekening moeten houden met een degelijk onderhoud. De pluimen moeten in het voorjaar worden gesnoeid. Bij droogte in de zomermaanden, dat tegenwoordig veel vaker voorkomt, zal je de plant een aantal keer flink water moeten geven. En gezien het een laatbloeier is, zal je ook daar rekening mee moeten houden. Zo is het verstandig in de winter de voet samen te binden en de kluit te ‘isoleren’ met bijvoorbeeld turf. Je voorkomt hiermee dat de plant doodvriest. Verder zal je hem moeten beschermen tegen hevige wind, omdat daarmee schade aan de bladeren zal ontstaan. Natuurlijk is het wel wat relatief of je dit onderhoud ‘veel’ vindt, maar weinig is het in ieder geval niet.

#3 Aantrekken van dieren

’s Winters vormen de gele bladeren een perfecte schuilplaats voor van allerlei tuindieren. In principe hoeft dit geen problemen op te leveren, behalve als je hier een grote angst voor hebt. Het kan ook zijn dat de dieren ‘overlast’ veroorzaken in de rest van je tuin en misschien wel schade aanrichten aan bijvoorbeeld planten. Bovendien zal mogelijk een ongedierte probleem alleen maar verergeren, mocht je pampagras plaatsen.

#4 Beperkt kleurenpallet

Hoewel pampasgras er prachtig uitziet met zijn zilverachtige pluimen, heeft het een beperkt kleurenpalet. Als je op zoek bent naar meer variatie in kleuren, zijn er andere plantensoorten die beter aan je behoeften voldoen. Misschien is één pot met pampasgras leuk, maar de hele tuin versierd met deze grassoort, lijkt ons ietwat saai.

#5 Scherp

De Latijnse benaming van deze plant is Cortaderia selloana. Aan die naam kunnen al enkele kenmerken van de grassoort worden vastgesteld. Zo zou een Spaans woord dat is afgeleid van ‘cortaderia’, snijden betekenen. Dat snijden slaat op het blad, gezien het erg scherp is. Bij het snoeien wordt daarom ook ten zeerste aangeraden handschoenen aan te doen. Verder is het belangrijk om op te letten wanneer kinderen zich in de buurt van de bladeren begeven. Het is erg aantrekkelijk om de plant aan te raken, maar dit kan dus wel verwondingen opleveren.

#6 Gevoelig

De grassoort is redelijk gevoelig. Zo kunnen de wortels gaan rotten wanneer je hem te veel water geeft en zal de plant er viezig uitzien, wanneer je deze niet goed behandeld. De pluimen vangen veel op en blijven dus lang niet altijd zo schoon, als op al die mooie plaatjes op het internet te zien is.

#7 Bloeitijd

Helaas heeft het pampasgras maar een korte bloeitijd. Bovendien is die bloeitijd, die van augustus tot oktober loopt, dus net wanneer de rest van de tuin zijn bloeiperiode wel heeft gehad. Het geeft wellicht en wat scheef beeld in je tuin. Voor het onderhoud dat het nodig heeft, is het misschien een grassoort die te veel van je vraagt dan dat wat je er voor terugkrijgt. Je hebt eveneens te maken met gele bladeren in de winter, wat je tuin er nog troostelozer doet uitzien. Overigens bestaan die gele bladeren omdat ze op die manier de plant tegen de weersomstandigheden beschermen.

Goed, een hele hoop nadelen voor een plant die eigenlijk toch wel erg geliefd is door velen. Zoals we zeiden komt het gras ook veelal in zijn gedroogde vorm voor. Droog-‘bloemen’ zijn tegenwoordig steeds meer populair en deze grassoort is hierin een echte eye catcher. Vooral in de wat meer lichte, bijna bohemien interieurs, zullen deze stengels mooi staan. Koop er een gekleurd, grote, dikke, doorzichtige vaas bij en je bent helemaal voorzien.

Conclusie

We kunnen aan de hand van een aantal nadelen concluderen dat het pampusgras zeker niet voor iedereen geschikt is. Zo heeft het een korte bloeitijd, ziet het er in de winter een stuk minder mooie uit, is het redelijk gevoel, heeft het veel onderhoud nodig én heeft het ontzettend scherpe bladeren. Natuurlijk heeft ieder nadeel ook z’n voordeel, dus deze lijst maakt niet dat we ineens moeten gaan stoppen met de aanschaf van pampusgras. Sterker nog, voor velen is het een prachtig decoratief element in de tuin. Iemand met een beetje groene vingers zal de plant op de juiste manier weten te verzorgen en kan er zeker van genieten.