Wanneer je tijdens het verbouwen de keuze maakt om gebruik te maken van een houtproduct, volgt al gauw de vraag welk houtproduct het beste past in jouw huis. In dit artikel zetten wij de verschillende soorten houtproducten tegen elkaar af waardoor jij de beste keuze kan maken.

De spaanplaat

Een spaanplaat wordt gemaakt door het samenpersen en verlijmen van kleine houtsnippers en -deeltjes. Door deze snippers en deeltjes met bindmiddel samen te persen, krijg je een dichte plaat. Het voordeel van spaanplaten is dat het zeer betaalbaar is en de plaat licht aanvoelt. Het nadeel is dat de spaanplaat bij aanraking met vocht kan uitzetten of schade op kan lopen. Daarom is het aan te raden om de spaanplaat niet te gebruiken op plekken waar het in aanraking komt met vocht.

Multiplex

Multiplex is een houtproduct dat is opgebouwd uit verschillende dunne lagen die aan elkaar zijn gelijmd. De platen zijn recht op elkaar geplaatst en het is mogelijk om verschillende diktes en groottes te creëren met multiplex. Het grote voordeel van multiplex is dat het erg sterk en duurzaam is. Door de dikte van multiplex is het over het algemeen sterker dan andere houtproducten, zo hebben ze bij Afwerkingshop platen van 12 mm en 18 mm. Het nadeel van multiplex is dat het vaak duurder is dan andere houtproducten, waardoor het gebruik van multiplex niet altijd binnen het budget valt.

Medium-Density Fiberboard (MDF).

Een mdf plaat is een samengeperst houtproduct dat bestaat uit houtvezels. Het samenpersen van houtvezels zorgt voor een gladde plaat met een zeer consistente dichtheid. Het grote voordeel van deze gladde plaat is dat het makkelijk is om op te schilderen of andere decoratieve toepassingen mee te doen. Het nadeel van MDF is dat het erg gevoelig is voor vocht, waardoor het niet wordt aangeraden om het buiten of in een vochtige omgeving te gebruiken.

Massief hout

Het grote verschil bij massief hout is dat het niet is ontstaan uit samenpersing maar dat we het hier hebben over volledig natuurlijke houten planken. Het grote voordeel van massief hout is dat het een erg natuurlijke uitstraling heeft en daardoor warm oogt. Het gebruik van massief hout geniet voor veel mensen dus de voorkeur vanwege de esthetische meerwaarde die het biedt. Daarnaast is massief hout erg sterk en duurzaam omdat het erg lang meegaat. Het nadeel van massief hout is dat het erg duur is en over het algemeen een stuk zwaarder is dan samengeperste houtproducten. 

Kortom, het is belangrijk om de verschillende houtproducten tegen elkaar af te wegen bij een verbouwing.