Wanneer heb jij voor het laatst bekeken of je huidige verzekeraar de voordeligste premie biedt voor je inboedelverzekering of bijvoorbeeld autoverzekering? Vaak blijkt dat consumenten na het afsluiten van hun verzekering nauwelijks nog kijken of er enkele jaren later goedkopere alternatieven zijn. Het maakt dat huishoudens structureel te veel betalen. Daar waar men vooraf bij bijvoorbeeld het afsluiten van een schuldsaldoverzekering wel controleert, welke verzekeraar de beste optie biedt. In dit artikel lees je meer over de wijze waarop je de beste verzekeringen bij jouw persoonlijke situatie vindt. Welke verzekeringen sloot jij in het verleden al af? 

Maak gebruik van een online vergelijkingstool 
De makkelijkste manier om de verzekeringen van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken, is het gebruik van een online vergelijkingstool. Kijk bijvoorbeeld eens naar de voordeligste auto- of uitvaartverzekering bij Verzekeringen.be. Bij het vergelijken van verschillende verzekeringen vraagt deze website je vooraf een aantal gegevens in te voeren. Op basis van deze gegevens, het verschilt per type verzekering om welke gegevens het gaat, voert de tool een vergelijking uit. Je hebt vervolgens binnen een minuut een helder overzicht van de premies van de verzekeringen bij verschillende verzekeraars. 

Tip: om verzekerd te zijn van de premie die in de vergelijkingstool genoemd wordt, doe je er verstandig aan de verzekering rechtstreeks vanuit zo’n tool af te sluiten. 

Bepaal vooraf welke dekking je nodig hebt 
Nog voordat je gebruik maakt van de vergelijkingstool is het zaak om te bepalen welke dekking past bij jouw situatie. Het aanbod aan (aanvullende) verzekeringen is groot, waarbij veel van deze verzekeringen niet verplicht hoeven worden afgesloten. Denk bijvoorbeeld aan een rechtsbijstandverzekering en een bestuurdersverzekering naast je BA-verzekering voor het gebruik van een auto op de openbare weg. Het is van je persoonlijke situatie afhankelijk of het verstandig kan zijn om deze aanvullende verzekeringen af te sluiten. Bekijk de dekking hiervan kritisch en maak een inschatting van het mogelijke gebruik hiervan in jouw situatie; is dit de extra premie die je maandelijks betaalt waard? 

Voor sommige verzekeringen geldt dat deze wel verplicht zijn, of verplicht kunnen worden gesteld door bijvoorbeeld de bank of een verhuurder. 

Evalueer je huidige aanvullende verzekeringen 
Sloot je in het verleden aanvullende verzekeringen af naast een basisverzekering? Kijk dan nog eens kritisch of je deze écht nodig hebt. Het kan je veel geld besparen, wanneer je deze opzegt. Andersom ben je de afgelopen jaren wellicht tegen kosten aangelopen die niet gedekt werden door je basisverzekering. Loont het om alsnog een aanvullende verzekering te nemen?