Heb je recent een droomhuis gevonden en wil je weten of het uitbrengen van een bod op het pand mogelijk is, uitgaande van je huidige financiële situatie? Online je maximale hypotheek berekenen is een goede eerste stap om antwoord te kunnen geven op die vraag. Er zijn verschillende tools die je hierbij helpen. Een tool zal je een aantal vragen stellen over het type woning dat je koopt (bestaande bouw of nieuwbouw), de regio waar je deze gevonden hebt en de waarde hiervan. Op basis van je eigen vermogen en bijvoorbeeld inkomen maakt de tool vervolgens een inschatting van de financiële haalbaarheid hiervan. 

Let op, een online tool voor een simulatie hypothecaire lening geeft slechts een indicatie van hetgeen de bank als lening aan je zal verstrekken. Je kunt hier nog geen rechten aan ontlenen. De definitieve beslissing over het uitbrengen van een bod neem je na een gesprek met een adviseur. Deze berekent op basis van een groter aantal factoren wat je kunt lenen. 

Adviesgesprek over je lening met een adviseur 


Een hypothecaire lening afsluiten is niet niks. Het gaat in de meeste gevallen om zeer grote bedragen. Zeker nu de huizenprijzen in de afgelopen tien jaar fors gestegen zijn. Voldoende reden voor banken om tal van eisen te stellen aan mensen die een hypothecaire lening willen afsluiten. Het risico dat je de lening niet volledig af kunt lossen willen banken zo laag mogelijk houden. Niet alleen voor hun eigen bestaanszekerheid, maar ook om de consument te beschermen. Het is bijzonder vervelend, wanneer het pand vroegtijdig verkocht moet worden door problemen met de aflossing van de hypothecaire lening. 

Tijdens een adviesgesprek met een adviseur wordt naar tal van factoren gekeken om zo een compleet beeld te krijgen van je financiële situatie. Niet alleen nu, maar ook over een paar jaar. Het helpt de adviseur te bepalen wat een verantwoord bedrag is om te lenen. 

Inbrengen van eigen vermogen bij aankoop woning 


Laat de beslissing over het uitbrengen van een bod op een woning niet uitsluitend afhangen van hetgeen de adviseur als maximale hypotheek berekend heeft. Bij de aankoop van een woning dien je altijd een deel van de kosten zelf te vergoeden. Denk bijvoorbeeld aan de registratierechten. Houd hier vooraf rekening mee, is je eigen vermogen groot genoeg om een bod uit te kunnen brengen op de woning van je dromen?