Het blijft lastig om een kind te vermaken dat zich waarschijnlijk net in de puberteit bevindt. Alles is ‘stom’, ‘saai’ en ‘niet leuk’, al heb je nog niet eens verteld waar het over gaat. Deze blog wordt geen ‘help, hoe overleef ik mijn puber’, maar meer een ‘hier een lijst met films, je kiest er maar één’. Want hoewel je pubers niet te veel moet inkaderen en ze absoluut niet willen dat hun wordt verteld wat te doen, hebben ze wel baat bij een beetje sturing.

Met deze lijst met leuke films voor een 12-jarige, geef je het idee dat zij het filmavondje beheersen, maar ben jij eigenlijk degene geweest die de keuze heeft gemaakt. We raden je daarom dan ook aan niet deze blog te laten lezen, maar een aantal van jouw favorieten op te noemen, waarna je 12-jarige zoon of dochter mag kiezen. We zullen er niet langer omheen draaien en presenteren hier een mooie lijst aan leuke films.

Oh ja: ben jij stiekem de 12-jarige die deze blog leest? Geen probleem! Onthoud in ieder geval dat je ouders het ook maar goed proberen te doen. Met andere woorden: doe ’s lief 😉

#1 Pirates of the Carribean

Met maar liefst vijf films heb je zeker iets te kijken. De films, oorspronkelijk door Disney uitgegeven, zijn spannend, avontuurlijk en brengen een vleugje hilariteit met zich mee. Opvolgend bestaat de filmreeks uit de volgende films, uitgegeven in verschillende jaartallen:

 • The Curse of the Black Pearl (2003),
 • Dead Man’s Chest (2006),
 • At World’s End (2007),
 • On Stranger Tides (2011) en
 • Dead Men Tell No Tales (2017).

Eind 2022 is er in het nieuws gekomen dat er mogelijk een deel zes uitkomt. Het zou leuk zijn om de filmavonden uiteindelijk af te kunnen sluiten met dit zesde deel, mocht die te zijner tijd in de bioscoop zijn. Overigens kan je er ook voor kiezen alle films achter elkaar te bekijken, maar weet wel dat de films redelijk lang duren. Het maakt je avond/ nacht meer een uitputtingsslag dan een ontspannend moment.

Klik hier om de films te bekijken

#2 Achtste groepers huilen niet

Mocht je 12-jarige zoon of dochter nog net in groep 8 zitten, dan is het zeker een aanrader om Achtste groepers huilen niet te gaan kijken. Deze tranentrekker laat de gevoeligheid van de jonge tieners zien. Het laat zien dat huilen juist wel kan helpen, maar dat het ondoorgrondelijke doorzettingsvermogen van hun leeftijdsgenoten, ook meer dan kenmerkend is.

Mocht je zoon of dochter meer een boekenwurm te zijn dan iemand die graag films kijken, dan is dat geen probleem. De film is namelijk gebaseerd op het gelijknamige boek, geschreven door Jacques Vriens.

Klik hier om de film te bekijken

#3 Kapsalon Romy

Deze relatief nieuwe, Nederlandse film laat het indrukwekkende verhaal zien van de tienjarige Romy, die probeert te dealen met haar oma die de diagnose Alzheimer heeft gekregen. Het laat een verhaal zien van een meisje dat misschien niet de meest verstandige keuzes maak, maar wel ontzettend veel doorzettingsvermogen laat zien. Zowel oma Stine als kleindochter Romy worden gespeeld door geweldige actrices. Je wordt volkomen meegetrokken in de emoties.

Het wordt duidelijk hoe de meestvoorkomende vorm van dementie de wereld van allerlei familieleden en vreemden ineens laat veranderen. De daadkracht van kinderen is daarbij bijna onmisbaar.

Klik hier om de film te bekijken

#4 Guardians of the Galaxy

In een heel ander straatje vinden we de films die de serie Guardians of the Galaxy omvatten. Deze Marvel films draaien om fantasie, avontuur en spanning. He is geen geheim dat Groot waarschijnlijk een van de favoriete personages zal zijn, al zullen Rocket en Mantis ook voor het opwekken van enige emoties zorgen. De films die op het moment uit zijn, zijn:

 • Guardians Of The Galaxy,
 • Guardians Of The Galaxy Vol. 2 en
 • Guardians Of The Galaxy Vol. 3.

Gezien de films op sommige momenten nog wel spannend kunnen zijn, raden we aan dat er samen met een volwassene wordt gekeken. En vergeet niet om even te blijven zitten, want alleen de echte Marvel-kenners weten dat na de aftiteling een soort spoiler voor een vervolg op het verhaal komt.

Klik hier om de film te bekijken

#5 De Gelaarsde Kat 2: De Laatste Wens (Puss in boots 2)

Of je hem nu in het Engels gaat kijken of niet, De Gelaarsde Kat 2 is een film waar iedereen vrolijk van wordt. Jong of oud, groot of klein, man of vrouw: Antonio Banderas heeft de rol van de gelaarsde kat zelf waanzinnig goed ingesproken. De animateurs hebben eveneens prachtig werk geleverd. Je wordt meegenomen op een trip vol emoties, met de meest schattige momenten en hilarische uitspraken.

Het maakt De Gelaarsde Kat 2 een echte familiefilm. En heb je de smaak te pakken, dan zijn er nog talloze andere films van Dreamworks Animation. Denk aan de nummer 1 uit deze serie of gewoon de hele Shrek filmreeks. In ieder geval zal de film op het gezicht van velen een glimlach toveren. Aanradertje, dus!

Klik hier om de film te bekijken

Kijkwijzer voor films voor een 12-jarige

De bovenstaande vijf films zijn er maar een aantal uit de enorme lijst van films, geschikt voor een 12-jarige. Echter is het zo dat de ene 12-jarige de andere niet is. De ene zal meer behoefte hebben aan iets wat hij of zij herkend, waar de ander graag in een fantasiewereld wordt gesleept, waar alles nét wat anders is.

Over het algemeen zijn er dan ook meerdere zaken die rond het 13e levensjaar als belangrijk kunnen worden gezien. Lees:

 • échte emoties zijn belangrijk. De kinderen zijn er ontzettend bewust van dat acteurs, acteurs zijn. Daarom is het van belang dat er wordt ingespeeld op emoties, dat het niet lijkt alsof het allemaal in scène is gezet. Je hebt meer aan een film waar niet alles een happy end heeft, dan iemand die bijvoorbeeld meerdere aanvallen overleefd en nog geen schrammetje heeft opgelopen.
 • 12-jarigen hebben een steeds grotere algemene kennis en het zou fijn zijn als die overeenkomt met wat wordt afgespeeld
 • de kinderen leggen steeds meer verbindingen van zaken in wereld om hun heen. Met andere woorden: ze zijn misschien wel slimmer dan je denkt

Nu zal je ongetwijfeld met bovenstaande films op weg worden geholpen, om de meest geschikte film te vinden. Weet wel dat films met geweld, alcohol, drugs en seks niet bovenaan het verlanglijstje zouden moeten staan. Dit soort onderwerpen staan in principe nog te ver weg van het kind. Met de films wordt vaak geen realistische beeldvorming gecreëerd.